Reacties

Guido Andries, Davidsfonds Dilbeek/Wolsem | februari 22

De lezing was zeer interessant en gestoffeerd met authentieke documenten. De spreker heeft een goede kennis van de materie, zijn beeldmateriaal heeft een meerwaarde. Het publiek reageerde zeer enthousiast.

Jos Mertens, Davidsfonds Betekom | 22 februari 22

Tim Peinen zegt over zichzelf dat hij noch historicus, noch reisgids is, maar hij is wel een begenadigd verteller. Hij schetst de geschiedenis en cultuur van dit gebied met veel enthousiasme.

Zelfs wie zelf regelmatig een bezoek brengt (of bracht) aan de Oostkantons zal verrast worden door de feiten en weetjes die hij naar voren brengt. Voor wie kennis wil maken met of zijn kennis wil verdiepen over deze regio, is deze voordracht een aanrader!

Chris Remans, Cultuursmakers Zutendaal | 15 maart 22

Tim Peinen brengt met "Jenseits von Belgien" op een bijzonder vlotte, toegankelijke en voortreffelijk gedocumenteerde wijze de fascinerende geschiedenis van Duitstalig België. Met aandacht voor de streek, maar vooral ook voor de mensen. Hopelijk komt er een boek ...

Rosina Veyfeyken, Cultuursmakers Leopoldsburg/Hechtel-Eksel | 7 april 22

Tim vertelt de geschiedenis van de Oostkantons, van de prehistorie tot nu, inclusief de toekomstvooruitzichten die de beleidsmakers aldaar koesteren. Hij is een vlot en helder spreker, goed gedocumenteerd en heeft een mooie presentatie. De periode van beide oorlogen en het interbellum behandelt hij met sereniteit en empathie, maar zonder de problemen te ontwijken. Ook het kunstmatig ministaatje Neutraal Moresnet komt aan bod. Waardoor het 'Drielandenpunt' meteen een tijdje 'Vierlandenpunt' werd!

Kortom, een lezing die ik aan iedereen kan aanbevelen. Verschillende Cultuursmakers-afdelingen hebben ze trouwens al geboekt! Zelf plannen we in augustus een busuitstap naar onze Duitstalige landgenoten, want onze belangstelling is zeker gewekt.

Eddy Schollaert, Cultuursmakers Aalst | 22 juni 22

Eupen-Malmedy en het meer van Bütgenbach: een stukje van Duitsland dat na WO II door België ingelijfd werd. Tot daar de kennis van de modale Vlaming over de Oostkantons, ook al deed voormalig minister-president Karl-Heinz Lambertz zijn best om in keurig Nederlands regelmatig iets te vertellen over zijn Oostkantons!

Evenwel stond nog nooit iemand stil bij het feit dat eeuwenoude Duitse genen plots Belgisch werden! Hoe moeten die mensen zich na WO II gevoeld hebben?

Gelukkig wist ik toevallig dankzij 'Iedereen Beroemd' iets over de problematiek rond de gewezen spoorlijn en het wonen in die grensstreek! Maar dat er bijvoorbeeld enclaves waren en taalfaciliteiten, ik viel bijna om van verbazing toen ik dit hoorde in de lezing!

Deze lezing bracht heel veel verborgen en ongekende wetenswaardigheden aan de man of vrouw: gewoon onpartijdige kennis over de Oostkantons en zijn bewoners.
Waarvoor mijn dank!

Sonia Vanhercke, Davidsfonds Westende-Lombardsijde | 24 september 22


Tim Peinen kwam naar de kust om zijn voordracht te brengen over Duitstalig België. We wisten niet wat we mochten verwachten met zo'n titel. De voordracht werd vlot en voor iedereen goed verstaanbaar gebracht. Dit is een stukje van ons landje dat we kennen als een mooi wandelgebied.

Tim bracht ons terug in de geschiedenis. Met projectie van prachtige foto's en getuigenissen van mensen uit de streek bracht hij ons naar het verleden en heden van de streek. Prima voordracht! Zeker een aanrader!

Jan Demont, Gezinsbond Eikevliet | 29 september 22

Een bijzonder onderhoudende voordracht, wat duidelijk bleek uit het geboeid publiek. Verschillende mensen kwamen na de voordracht hun tevredenheid uiten over zowel het onderwerp en de spreker als zijn presentatie.

De presentatie was professioneel uitgewerkt, met heel wat unieke en uitermate sprekende beelden over vroeger en nu, maar ook heel wat prachtige foto's. Een absolute aanrader.

Jhonny Ghysens, Willemsfonds Asse | 19 oktober 22

Ik wil u danken voor de leerrijke lezing over Duitstalig België. Het was aangenaam luisteren naar de vlotte en klare uiteenzetting. Iedereen was tevreden, en er is nog stevig nagepraat.

Ik zal niet nalaten onze goede ervaring mee te delen aan het algemeen coördinatiebureau van het Willemsfonds in Gent.

Nog veel succes met uw bijzondere lezing!

Roger Vanderhaeghen, Davidsfonds Wevelgem | 27 oktober 22

Van zichzelf zegt Tim Peinen dat hij geen geschiedschrijver of reisgids is.

Wat is hij dan wel?

Hij heeft iets van beide. In zijn uiteenzetting over Duitstalig België krijgt het publiek een duidelijk beeld van en inzicht in de evolutie van de Oostkantons. Hij brengt het op een boeiende en kundig gestructureerde wijze.

Wat bij veel beroepsmensen ontbreekt, heeft hij des te meer: begeestering en geloof in wat hij te vertellen heeft. Deze lezing verveelt dan ook op geen enkel ogenblik.

Patrick Dewilde, Cultuursmakers Sint-Niklaas | 12 januari 23

Tim Peinen bracht met veel kennis van zaken een boeiend verhaal over de Oostkantons. De niet zo eenvoudige en weinig rechtlijnige geschiedenis van deze streek wordt toch duidelijk door de mooi uitgebalanceerde presentatie.

Daarenboven is Tim een duidelijke en enthousiaste spreker. De verhalen over gewone mensen worden goed geïntegreerd in de beschrijving van de evolutie die de Oostkantons door de eeuwen heen hebben doorgemaakt. Daarom bleef deze reportage ons publiek de ganse tijd boeien.
Een aanrader!

Lydia Metdenancxt, Davidsfonds Londerzeel | 16 februari 23

De uiteenzetting was een succes! Als vlotte prater deed Tim Peinen de geschiedenis van de regio - van de prehistorie tot nu - uit de doeken. Met een verzorgde en technisch verfijnde presentatie was het 2 x 50 minuten aangenaam luisteren.

Gaandeweg begrepen we dat de inwoners van de Oostkantons zich constant aanpasten aan 'de waan van de dag' en zij surften op de opeenvolgende staatshervormingen met een nodige dosis geluk.

Wij waren erg tevreden over de opkomst en raden thema en presentator iedereen graag aan.

Achiel Ossaer, Davidsfonds Schilde | 21 februari 23

De aanwezigen vonden dit een inspirerende lezing over een voor ons onbekend Duitstalig België. Zeer boeiend en vlot gebracht. 

Paul Reyniers, Davidsfonds Aartselaar | 28 februari 23

Vanaf het begin van de lezing bracht Tim Peinen het publiek in de ban van de geschiedenis van onze Duitstalige landgenoten.

Tim is een zeer vlotte, aangename spreker, maar er is meer. Het is indrukwekkend hoe hij als niet-historicus historische feiten vastlegde en de sporen ervan liet zien in mooi en overvloedig beeldmateriaal. Hier is heel veel opzoekingswerk, zeker ook ter plaatse, aan vooraf gegaan.

De reacties van onze mensen waren unaniem positief. Hij is erin geslaagd het voor de meesten onder ons wat onbekende Duitstalige landsgedeelte te ontsluiten. Een zeer aangename en inhoudelijk sterk gestoffeerde lezing!

Guido Sel, Davidsfonds Hove | 16 maart 23

Ons Hovens publiek was uitermate opgetogen over de lezing van Tim Peinen. Op een boeiende manier weet Tim zijn publiek van begin tot einde mee te nemen op een reis door een voor de meesten van ons onbekend terrein.

Een gebied, rijk aan geschiedenis, cultuur, economische bedrijvigheid en een prachtige natuur. Een presentatie met afbeeldingen van oude documenten, prominente figuren, krantenartikels, eigen foto's en de deskundige commentaar van Tim geven ons een beter besef van 'de Oostkantons' en zijn bewoners.

Een absolute aanrader.

Fred Ceusters, Davidsfonds Herent | 21 maart 23

Tim Peinen gaf gedurende 2 x 50 minuten een zeer boeiende presentatie over een stukje België dat voor velen onder ons minder bekend was.

Alle toehoorders waren unaniem enthousiast ingenomen door de vertelkunst van Tim. Naast de zuivere historische feiten schonk hij ook aandacht aan de impact op de samenleving in deze Duitstalige regio, toen de geopolitieke situatie de staatsgrenzen meermaals hertekende. Dit illustreerde hij vaak met lokale verhalen, overblijfselen en anekdotes.

Ondanks de verschillende nationaliteitswisselingen in de loop van de geschiedenis, voelt deze bevolkingsgroep zich nu volledig opgenomen in de Belgische staat. Voor ons was het alleszins een geslaagde avond.

Georg Hendriksen, Cultuursmakers Westerlo | 23 maart 23

De reacties die ik mocht ontvangen na de lezing deden me ontzettend veel plezier. Als je hoort hoeveel mensen door je verhaal over een stukje België dat zo dichtbij en toch zo ver is "gepakt" zijn ... Ook tijdens de pauze vernam ik al dat je de mensen warm had gemaakt voor "meer".

Ik kan niet anders dan zeggen dat dit één van de betere en verrassende lezingen was van de laatste maanden. Mag ik je nogmaals hartelijk bedanken voor de prachtige foto's, de geweldige uitleg en interessante historische context van het hele Oost-Belgische verhaal.

En nog een kleine p.s.: tijdens het weekend (en ook nog vanmorgen) kreeg ik meermaals de vraag "of er toch geen publicatie zit aan te komen..."

Je hebt werkelijk geen idee wat je teweeg brengt met je verhaal over het onbekend stukje België.

Alain 'Tkindt, Cultuursmakers Kalmthout | 13 april 23

Niet wetend wat deze lezing ons zou brengen, wist Tim Peinen vanaf het eerste woord onze volle aandacht te krijgen. Als een boeiende en vlotte verteller geeft hij als een wervelwind een overzicht van de geschiedenis en cultuur van dit gebied. Het is met veel passie dat Tim ons een duidelijk beeld van het ontstaan van de Oostkantons weergeeft en tegelijk verstaanbaar en professioneel overbrengt naar de aanwezigen.

Top en een absolute aanrader om te boeken.

Geert Keppens, Neos Herentals | 18 april 23

De belangstelling was groot met 60 aandachtige luisteraars. Tim Peinen bracht op een zeer gemoedelijke manier de geschiedenis van dit kleine stukje van België. Zeer veel prachtige foto's en zin voor details: alle aanwezigen waren onder de indruk van deze boeiende voordracht.

Anny Noë, Davidsfonds Wijnegem | 25 april 23

Meerdere deelnemers spraken na de lezing hun waardering uit over uzelf en over de inhoud. Ik voeg me bij hen, wanneer ze zeggen dat u een vlotte, goed gedocumenteerde spreker bent. Bovendien vind ik uw presentatie met vloeiende overgangen zeer goed en dat er een prima structuur zit in de uiteenzetting van de geschiedenis, aangevuld of eerder verduidelijkt met levensgeschiedenissen van concrete personen. Wat ook verhelderend is, is het situeren op landkaarten. Veel succes en hopelijk tot ziens.

Andrea Vanderheyden, Davidsfonds Bierbeek | 27 april 23

Met het gezegde 'onbekend is onbemind' in het achterhoofd vertelt Tim Peinen honderduit over zijn geliefkoosde streek. Tim is een begenadigd spreker en grote fan van 'Ostbelgien', dat merkte je aan alles.

Het werd een zeer leerrijke en interessante avond. Een stukje geschiedenis van eigen bodem waar wij niet veel van weten. Geen saaie uiteenzetting, maar een voordracht doorspekt met mooie foto's, filmpjes, petites histoires die de 'grote' geschiedenis kleur geven. Een echte aanrader.

Freddy Travers, Davidsfonds Sint-Jans-Molenbeek | 23 mei 23

Dankjewel voor je bezoek in hartje Brussel, onder de Basiliek van Koekelberg en voor je kennis over Duitstalig België die we mochten delen.

Je bezorgde ons een leerrijke avond, dankzij je enthousiasme, interessante beeldmateriaal en je vlotte taal. Je legde goed de link tussen het heden en het verre verleden door onder andere foto's te tonen die je recent maakte op de plaatsen waar je beeldmateriaal van had uit het verleden. Na je uiteenzetting speelde je goed in op de vragen van de aanwezigen. Het was een fijne ontmoeting!

Johan Festjens, Probus Lier | 25 juli 23


Je voordracht was zeer boeiend. Van alle deelnemers hoorde ik lof. Van die specifieke geschiedenis kenden we klaarblijkelijk niet veel. Evenmin van de politieke verhoudingen, de integratie in België, en dat ze economisch wel wat vertegenwoordigen. We hebben veel bijgeleerd.